Ny musik på Kristianstads stadsbibliotek

lördag, februari 23, 2008

Cat Power

Covers-plattor är tydligen grejen nuförtiden. Cat Power gjorde en mycket egensinnig sådan för åtta år sedan. Den inleddes med en osannolikt stillsam cover på Stones ”Satisfaction”. Det var ren och skär magi. Resten av låtarna den gången var mindre kända, och detsamma kan väl sägas när hon nu ger sig på ännu en covers-platta. ”Jukebox” inleds med en tung och underbar version av Sinatras ”New York New York”. Den är mycket kort och leder abrupt in i en svävande och jazzigt countrydoftande tolkning av Hank Williams ”Ramblin’ Man”. Det kunde inte börja bättre.

”The Covers Record” från 2000 var nästan stillastående. Här är det mer jävlaranamma, som det måste bli om folk från The Dirty Three och Jon Spencer’s Blues Explosion står för kompet. Bland de mer bekanta låtarna den här gången finns Joni Mitchells ”Blue” och Dylans ”I Believe in You”. Men Chan Marshall (som hon egentligen heter) har en så egen stil att man faktiskt glömmer bort vem som gjorde originalen. Jag hör den gärna på repeat. Somnade till den inatt, och vaknade till den för en timme sen. Nu dricker jag kaffe till gamla ”Sea of Love”. Alldeles magiskt.


Lyssna också på:

Allt annat med Cat Power. De bästa är väl ”Moon Pix” och ”The Greatest”, men ”Satisfaction” från ”The Covers Record” kan man inte leva utan.

Cats MySpace-sida har sex fina låtar: http://www.myspace.com/catpower


PS. Om du får tillfälle att se ”My Blueberry Nights”, Norah Jones debut som skådespelare, så ska du hålla ögonen öppna när Jude Laws gamla flickvän Katya kommer tillbaka. Det är Chan Marshall, och hon gör ett riktigt bra jobb i en kort scen. (Norah är också bra, men bäst är ändå Rachel Weisz.)

Inga kommentarer: