Ny musik på Kristianstads stadsbibliotek

lördag, februari 23, 2008

Van Morrison

Van Morrison: the man, the myth, the legend. Jaja, själv är jag skittrött på honom. Tror inte jag orkat lyssna mig igenom en enda av hans senaste fem plattor. Annat var det förr, när jag köpte allt han gav ut (och det har ju blivit en del). Men det kvittar ju faktiskt hur mycket strulig surgubbe han är idag: han har släppt några alldeles fantastiska album, och nu kommer de flesta tillbaka, i kärleksfullt remastrade utgåvor (med bonusspår). Det är bara att tacka och ta emot (men vi kan ju fundera över varför mästerverken ”Astral Weeks” och ”Moondance” inte ingår; förhoppningsvis för att de kommer som 30-årsjubileum-dubblar från Legacy Records snart, så som de stora albumen brukar göra).

Den här nyutgivningen kommer att pågå i ett år, och den första högen inkluderar en handfull titlar, från legendariska live-plattan ”It’s Too Late to Stop Now” från 1973 till ”Back on Top” från senare (tråkig) tid.

De här två albumen från sent 70-tal tillhör mina favoriter. De är båda sprängfyllda med underbara låtar, stor sång och gott humör. Det skulle dröja innan Van lät lika glad igen.
”Wavelength” (1978) är stort producerad och otroligt svängig. Den ljuvliga tjejkören får gott om utrymme, och Van sjunger ut rejält (utan att bli jobbig).

”Into the Music” (1979) har en mer spartansk produktion, men också några av hans bästa låtar, som ”Bright Side of the Road” och ”Steppin’ Out Queen”, för att inte tala om ”Full Force Gale” som är sådär jublande som ”Brown Eyed Girl” var tio år tidigare. Om man inte tycker om ”Full Force Gale” kan man faktiskt lägga sig ner och dö.

Vi köpte också ”It’s Too Late to Stop Now”, ”Tupelo Honey”, ”A Sense of Wonder” och “Avalon Sunset” den här gången. Nästa släpp blir i sommar (säg till i receptionen så får du utgivningsplanen).


Lyssna också på:

”Poetic Champions Compose”. Magisk.
”It’s Too Late to Stop Now”. Ett av de första stora live-albumen.
”Days Like This” och ”The Healing Game”. Sentida utmärkta album.
“Astral Weeks”. Finns kvar nånstans i en gammal utgåva. Ett av de fem bästa albumen någonsin. Vi väntar på en definitiv remaster.




Inga kommentarer: