Ny musik på Kristianstads stadsbibliotek

lördag, maj 17, 2008

Isobel Campbell & Mark Lanegan

Isobel Campbell (från Belle & Sebastian) och Mark Lanegan (från Screaming Trees) fann varandra för ett par år sedan, och deras debut “Ballad of the Broken Seas” var ett litet underverk. Nåt slags folkmusik med uppenbar popkänsla, men absolut ingenting för hitlistorna. Tyvärr! Man tycker ju att en låt som Hank Williams-covern ”Ramblin’ Man” borde tilltala fler. Fast plattan blev ju lite av en ”alternativ hit” i alla fall, och lånades ut rätt mycket ett tag. Nu står den, otroligt nog, och samlar damm. Vi får hoppas att den här uppföljaren innebär en nytändning.

”Sunday at Devil Dirt” är väl en logisk fortsättning på debuten, men ändå inte. Isobel står fortfarande för i stort sett alla låtar, men nu är det nästan enbart Mark som sjunger, med sin dova och mörka röst. Om han lät rätt mycket som Nick Cave förut, så påminner han mer om Leonard Cohen idag. Isobel, när hon ibland går fram till mikrofonen, låter lika underbar som vanligt, men bidrar samtidigt till Cohen-liknelsen. Och ”Come On Over” låter kusligt likt The Walkabouts och är följaktligen rätt magnifik (fast elgitarren har nog gummisnoddar till strängar).

Självklart huvudnummer den här gången är ”Back Burner”, en lång och ljuvligt mässande voodoo-hymn, med Lanegan pratsjungande texten. Den har jag nog spelat tio gånger sen i förrgår. En annan favorit är ”Trouble”, en sån där ballad som man bara inte kan få nog av.

Det här är musik för sena kvällar. Oemotståndlig när man är på humör. Då blir den en platta omöjlig att tycka illa om. Men spela den aldrig när du ska på party! Då blir du bara sittande hemma med en flaska rödvin istället. Det kanske inte är snäll musik, men det är ändå oändligt vackert.


Mer att lyssna på:

Belle & Sebastian förstås, om man gillar brittisk snällpop med en hel del originalitet. Vi har i stort sett allt de nånsin gjort.

Screaming Trees, om man gillar post-grunge med en del rätt snygga låtar. En perfekt samling finns att låna.

Men framför allt, första plattan med det här paret! Har inte varit utlånad på ett tag nu!

Dessutom: The Walkabouts och Tindersticks.


Isobels MySpace-sida är gammal men kolla in YouTube: fullsmäckad med låtar och videor (med rätt usel bildkvalitet):
http://www.youtube.com/watch?v=kQS4K8Pg0U4

Inga kommentarer: