Ny musik på Kristianstads stadsbibliotek

onsdag, maj 07, 2008

Mudcrutch

Mudcrutch var Tom Pettys första band, bildat 1970 men upplöst innan han skivdebuterade 1976 som Tom Petty & The Heartbreakers. På den tiden var han sångare och basist, och när han nu mer är 30 år senare debuterar med ett helt återförenat Mudcrutch är han återigen sångare och basist!
El-gitarrerna delas mellan Tom Leadon och gamle Heartbreakern Mike Campbell, och man kan till och med jämföra dom om man vill, för Leadon håller bara till i vänstra högtalaren, och Campbell bara i den högra! En annan Heartbreaker, Benmont Tench, spelar keyboards, och Randall Marsh sitter bakom trummorna. Det kunde ha låtit som vilket Heartbreakers-album som helst, men det lustiga är att det ofta låter som tidigt 70-tal!

Petty är den självklare ledaren och hans låtar dominerar, som de bör. Men här finns ett par fina traditionella låtar också, och en underbar version av gamla ”Six Days on the Road”. Och när Tom Petty tolkar Roger McGuinns ”Lover of the Bayou” kan det ju inte bli fel.
Det är väldigt avslappnat och kul, lite som Toms förra hobbyband The Traveling Wilburys. Och precis som då, så tror man väl egentligen inte på nån fortsättning. Det här är en nyck, ett infall, men ett trevligt sådant.

Ska vi klaga lite, så ska vi klaga på ”Crystal River” som är 9:29 lång och slö som satan, med flera uuuuuuuuutdragna gitarrsolon. Och när Petty låter Benmont Tench och Tom Leadon bidra med varsin egen låt blir det inte heller lika kul. Annars är det rock’n’roll hela vägen.


Lyssna också på:

Tom Petty – ”Anthology: Through the Years”. En dubbel-CD från 2000 som knäcker det mesta. Måste höras. Finns bland boxarna av utrymmesskäl

Traveling Wilburys - "The Traveling Wilburys Collection", två CD och en DVD med allt de gjorde. Finns också bland boxarna.


PS: Mudcrutch har EN låt på sin MySpace-sida. Föga imponerande (fast låten är skitbra):
http://www.myspace.com/mudcrutchmusic

Inga kommentarer: